Lär dig spela schack

shutterstock_276168425

Att lära sig spela schack kräver tid och tålamod, en hel del teoriplugg och praktisk träning. Övning ger färdighet, som man brukar säga – särskilt när det kommer till schack. Tidigare gällde det mycket att man skulle spela själva spelet flera gånger för att lära sig, men i dagens tekniska värld finns det givetvis en mängd applikationer i mobiler och på datorer som kan hjälpa till med inlärningen.

Schack anses ofta vara ”kungen av strategispel”. Börja med att lära dig hur de olika pjäserna får gå och vilka riktlinjer som gäller – till exempel att den vita damen ska stå på den vita rutan när man börjar spela – och hur reglerna lyder. Att sedan lära sig öppningsstrategier och olika kombinationer/fintar är nästa steg för att få igång ett bra spelande på riktigt. När man har förstått de olika reglerna, riktlinjerna och kombinationerna är det bara att hitta en motståndare och börja schacka. Spelet i sig avslutas när någon av de två deltagarnas kung blir schack-mattad.

Schack är inte bara roligt, utan utvecklar dessutom det logiska tänkandet, vilket gör det väl värt att börja spela. Köp hem en spelbräda och -pjäser och börja träna tillsammans med en kompis eller familjemedlem. Vem vet, kanske slutar det med att du senare deltar i Schack-VM!